Altumare je cestovní agentura zaměřená na námořní jachting a plavbu na říčních lodích.

Aktuality

Aktualní | Archiv

Na téma vaření na lodi se šéfkuchařem Michalem Göthem

Vloženo: 25.11.2010 16:08:14

Pro pohodu posádky každé lodi je důležité dobré jídlo. Ale co je to "dobré jídlo"? Jiný názor bude mít posádka závodní plachetnice, jiný posádka pivních skautů na pánské plavbě, jiný pasažéři 70stopé motorové jachty u Côte d' Azur nebo rodina s dětmi na katamaránu na prázdninové plavbě Středomořím. Na téma vaření na jachtě jsme Šéfkuchař Michal Göth na palubě katamaranudiskutovali se šéfkuchařem Restaurantu U Kastelána Michalem Göthem, který prostředí plachetnic, motorových jachet i katamaránů zná, protože s ALTUMARE spolupracuje na Kulinářských plavbách a kurzech vaření na jachtě.

Otázka: Michale, začneme parafrází otázky majora Terazkyho: "A čo vy si Göth predstavujete pod tým dobrým jedlom na lodi"? Michal Göth: Dobrým jídlem je pro mě cokoli, co posádce chutná a respektuje to místní podmínky (jak geografické, tak roční období) a uznávané principy kombinace chutí a přípravy jídla. Za náš národní problém považuji snahu exportovat chuti a zvyky do zahraničí a domácí optikou hodnotit cizí kuchyni. Ti, kdo se ve Středomoří shánějí po hovězím na guláš, přidají dovezený knedlík v prášku a české pivo, se připravují o jednu úžasnou tvář cestování - poznávání cizokrajných chutí. Přeji všem cestovatelům - nejenom jachtařům, aby se otevřeli novým chuťovým zážitkům, nechali doma svoje konzervy a koření a nebáli se experimentovat a hledat, co jim bude chutnat. Velkou brzdou v tomto zkoumání může být neznalost jazyka, ale to se snad jachtařů tolik netýká. Aktivity ALTUMARE v oblasti vaření na jachtě jsou mi velmi sympatické a rád na nich spolupracuji. 

Otázka: Co všechno by Michal Göth uměl uvařit v podmínkách standardní kuchyně na jachtě?
Čerstvý grilovaný tuňák s grilovanou cuketkou podle Michala Götha na katamaranuMichal Göth: Pro přípravu kvalitního jídla potřebuji především kvalitní místní suroviny. Z vlastní zkušenosti z plaveb s ALTUMARE vím, že při plavbě mezi ostrovy (na obr. čerstvý grilovaný tuňák s cuketkou v podání Michala Götha na palubě katamaránu) se z jachty k surovinám dostanete lépe než při pobytu na jednom místě. Na poslední plavbě v Saronském zálivu byl pro mě fantastickým zážitkem nákup masa na trhu v Aténách, stejně jako nákup ryb na Aegině, zeleniny v Poros a koření nebo pečiva na Hydře. Pak potřebuji kvalitní nože - ale ty si každý kuchař stejně vozí svoje. Hrnce a pánvičky se na jachtách z mé zkušenosti vždy najdou. Pak potřebuji trochu místa na přípravu.Toho měla kuchyň našeho katamaránu celkem dost. Na běžném plynovém sporáku, který jachta má, lze uvařit prakticky všechno. Může to trvat delší dobu, ale i v profi kuchyni své restaurace vařím na plynu. Vozím si s sebou tyčový elektrický mixér, který je šikovným pomocníkem, ale na všech jachtách prý nemusí být dost silných 220V, pak lze přímo pasírovat přes síto. Je to složitější, ale jde to. Jak z mého popisu nejspíš plyne, není mnoho pokrmů, v jejichž kvalitní přípravě by mě podmínky kuchyně na jachtě omezovaly, ale za lepší považuji soustředit se na jídla se snadnějším postupem. Jachting je přece dovolená a ne všechny musí bavit o dovolené stát za plotnou.

Otázka: Které suroviny doporučuješ brát na jachtu z domova a které naopak kupovat na místě? Co srovnání cen? Michal Göth při výběru oliv na trhu v AténáchMichal Göth: Některé kvalitní suroviny jsou v zahraničí levnější než u nás. Pro svoji restauraci jezdím vybírat suroviny osobně, velmi často do zahraničí, třeba do Maďarska nebo k domácím soukromým chovatelům (jehňata bereme z Beskyd) a pěstitelům. Z domova stojí za to brát skutečně kvalitní domácí výrobky, různé koncentráty a potom koření, která stojí dost peněz a spotřebuje se ho málo - pokud si je ovšem nechcete koupit v cizině a z jachty přivézt zpět. Na kulinářské plavby s ALTUMARE neberu vůbec nic, vše vždy kupujeme na místě a je to výborná zábava. Nákupům věnujeme většinou půl dne a obrážíme trhy a specializované obchody. Ale ve výborné kvalitě by se dalo vše nakoupit i na jednom místě a mnohem rychleji. Jenže nás baví brouzdat po místních trzích a chutnat speciality.

Otázka: Několikrát ses zmínil o kulinářských plavbách, na které s ALTUMARE jezdíš, jak se Ti jachting líbí? Dovedeš si představit dovolenou na jachtě a jaký je Tvůj zatím největší jachtařský zážitek?
Michal Göth porcuje čerstvě uloveného tuňáka při plavbě v Saronském zálivuMichal Göth: Jachting mě zaujal, ale zatím mám málo času. Krásných zážitků mám hodně, k největším patří, že jsme v jediném týdnu ulovili dva skoro desetikilové tuňáky, kteří se prý ve Středozemním moři už ani nedají chytit. Večerní posezení na palubě po pěkném dnu plavby na plachty, dobré víno a carpaccio nebo tatarák z absolutně čerstvého tuňáka je zážitkem, který za peníze nekoupíš. A jestli i tohle je jachting, pak ho miluji! Z čerstvého tuňáka se dá připravit mnoho dobrot včetně roastbífu, na který všichni z posádky kulinářské plavby dosud vzpomínají při návštěvách U Kastelána.

Otázka: Michale, blíží se Vánoce, co chystáte U Kastelána? Na co bychom si k Vám určitě měli zajít?
Michal Göth: Ve dnech 16.-18. prosince připravujeme lanýžové menu. Zveme vás na nejvyhlášenější čerstvé bílé lanýže z Palby. Na Vánoce připravujeme take-away, objednávky přijímáme do 20.12. a vyzvednout si připravené vánoční lahůdky můžete 23. nebo 24. prosince. Čekají na vás 2 druhy menu - "klasické Vánoce" s kaprem z privátního rybníku v Jeseníku a "experimentální vánoční menu" s nádechem Francie. Take-away vychází vstříc zákazníkům, kteří si rádi užijí Vánoční pohodu doma, milují dobré jídlo, ale nemají čas na jeho přípravu. Naše take-away je z prvotřídních surovin a obsahuje i návod jak jídlo finálně připravit na stůl. Bližší informace najdete na našem webu.

Klienty ALTUMARE u nás v Restaurantu U Kastelána vždy rád vidím a před koncem roku pro ně mám připraven i malý dárek, stačí se při příchodu připomenout, že jste klienti ALTUMARE.


« Zpět na výpis aktualit