
„Gemista“ znamená v řečtině „plněná“ a je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel. Plnit můžete od rajčat přes papriky, lilky i žampióny. Pokud si chcete přivolat prázdninovou pohodu na lodi a dobře se u toho najíst – vyzkoušejte náš recept na plněná rajčata a žampióny.
Pro 6člennou posádku:
- 4 velká masitá rajčata (namleto nahrubo)
- 6 žampionů
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g kuskusu
- 1 menší plátek feta sýru
- parmezán
- nastrouhaná citronová kůra
- oregano
- sůl
- chilli
Nejdřív si připravíme kuskus. Použijeme oproti návodu asi o 1/4 více vody, protože chceme mít kuskus vláčnější. Do vroucí vody přidáme kromě soli ještě navíc trochu chilli a oregána na ochucení kuskusu.
Mezitím co necháme kuskus odstát pod pokličkou, odřízneme vrchní části rajčat, které dáme stranou, protože je na závěr použijeme jako poklop. Z rajčat vydlabeme dužinu, nakrájíme a vmícháme do hotového kuskusu. Feta sýr rozdrobíme na malé hrudky. Oloupeme si žampiony a vyndáme z nich celou nožičku. Cibuli si nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme plochou hranou nože a nakrájíme najemno.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na němž necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme česnek a ještě minutu restujeme. Vmícháme kuskus s feta sýrem a dochutíme oreganem, chilli a citronovou kůrou. Směsí naplníme žampiony a rajčata, navrch nameleme parmezán a zakápneme je lehce olivovým olejem. Rajčata přikryjeme odkrojeným vrškem a můžeme dát péct do trouby zhruba na 30-45 minut.