
St. Pierre (John Dory nebo také Pilobřich ostnitý) je oblíbenou rybou zejména ve Francii, ale v rybárnách mimo Francii je také běžně k sehnání. K této rybě se váže pověst o sv. Petrovi, který údajně vytáhl zlatou minci z tlamy ryby a zanechal na jejím těle otisk prstu – viditelná černá tečka na těle.
Pro 6člennou posádku:
- 1 St. Pierre
- 1 Pražma královská
- Menší cibule
- Čerstvá rajčata
- Kaparové listy
- Kapary
- Černé olivy
- Olivový olej
- Sůl, chilli
- Víno odrůdy Assyrtiko na podlití
Obě ryby očistíme a nasolíme. My jsme zkombinovali pražmu s rybou St. Pierre, abychom porovnali maso obou ryb připravené na stejný způsob.
Ryby krátce osmažíme na pánvi z obou stran na olivovém oleji. Připravíme si pekáč, kam ryby po osmažení přemístíme a v té stejné pánvi následně připravíme omáčku.
Nejprve na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, olivy, kapary i listy a podlijeme vínem. Necháme víno lehce vyvařit a přidáme rajčata rozkrojená napůl. Celou směs necháme na mírném ohni, než rajčata pustí šťávu. Následně celou směsí zalijeme obě dvě ryby a necháme dopéct v troubě.
Podáváme s čerstvou bagetkou a vínem odrůdy Assyrtiko, kterým jsme podlévali omáčku. Assyrtiko je výborná odrůda pro podmínky Řecka, protože neztrácí kyseliny při zrání tak rychle jako jiné odrůdy a zachovává si tak svěží a minerální profil. Doporučujeme například např. z vinařství Domaine Papagiannakos, jehož návštěvu Vám umíme zajistit po cestě z Athénského letiště do Olympic Mariny.