Domů » Recepty » Velikonoční jehně s vůní moře

Velikonoční jehně s vůní moře

Řecko - trh s ovocem a zeleninou
Řecko je země svátků. Každý den je někde v Řecku svátek, který je doprovázen nějakým speciálním jídlem. Ovšem nejdůležitějším celonárodním náboženským svátkem jsou pro Řeky bezpochyby velikonoce, které příchází spolu s vůní jara a pečeného jehněčího. Vybrali jsme pro vás náš nejoblíbenější  recept na jehněčí nožku nadívanou ančovičkami, kterou na jednom z našich prvních kurzů vaření na lodi připravoval šéfkuchař Michal Göth. Tradiční velikonoční jehně je ale v Řecku rožněné vcelku. U ohně se pak zpívá, tančí a slaví.

Pro 6člennou posádku:

Pokud budete péct jehně v lodní troubě, je výhodné si na tržišti nebo v masně rovnou říci o naporcování jehněčí nohy na menší kusy, aby se vešlo do trouby. My jsme jehně kupovali na aténské tržnici. Sledovat práci tamních řezníků je pastva pro oči všech milovníků masa a následně uvařené produkty zase pro chuťové buňky.

Maso nasolíme, opepříme. Připravíme si ančovičky a oloupaný česnek, lehce rozdrcený plochou hranou nože. Ančovičky nakrájíme na čtvrtiny. Maso prošpikujeme česnekem a ančovičkami po celé ploše. Posypeme rozmarýnem a dáme do trouby. Doporučujeme délku pečení asi 3 hodiny, abychom dosáhli křupavé krustičky a zároveň dali možnost ančovičkám se v jehněčím krásně rozležet. Maso servírujeme s bramborami či zeleninou.

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Kuřecí stifado
Stifado

Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa.

My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.